Pusat Panggilan Gojek : Ninja

Pusat panggilan Gojek mempunyai peranan dari segi kemajuan pesat salah satu syarikat yang semakin meningkat dalam era digital ini. Era yang semakin maju dan berkembang membawa kepada teknologi moden dan canggih di dunia, sebagai salah satu faktor yang banyak syarikat jenis permulaan dapat berkembang dengan cepat.

Berbekalkan kemudahan pengguna dan masyarakat yang lebih luas dari segi penyedia perkhidmatan atau perkhidmatan penghantaran dari segi pengangkutan, Go-Jek berkembang pesat malah isunya sangat ketat sehingga sahamnya akan disenaraikan di Bursa Saham Indonesia. Menjadikannya akan lebih luas dari segi mendapatkan modal oleh pelabur.

Dengan pusat panggilan gojek, ia juga memudahkan pengguna untuk menikmati dan mengadu kepada syarikat apabila mereka mendapat masalah yang tiba-tiba menimpa mereka. Memang terdapat banyak masalah yang menimpa pengguna dan pengguna perkhidmatan Go-Jek tetapi setakat ini masalah ini telah diatasi oleh syarikat dengan betul.

Supaya komuniti yang lebih luas sebagai pengguna aplikasi ini semakin mempercayai dan meletakkan kepercayaan penuh kepada syarikat ini. Walaupun kini terdapat banyak syarikat yang cuba menggoncang kedudukan Go-Jek sebagai salah satu syarikat terkemuka dan terlaris dalam bidang ini, ia masih nampaknya tidak memberi kesan. Buktinya ialah sehingga kini popularitinya masih kekal di bahagian atas.

Pusat panggilan Gojek kadang-kadang merupakan bahagian yang paling sibuk kerana banyak masalah lapangan yang dihadapi oleh pelanggan dan pemandu sendiri. Supaya peralihan dalam bahagian ini mesti sentiasa aktif dan dipenuhi. Tidak khayal pekerja bahagian pusat panggilan ini mesti sentiasa fokus dan responsif apabila terdapat panggilan pusat panggilan, terutamanya daripada pelanggan dan pengguna aplikasi ini.

Permulaan Bawaan Udara Gojek  

Go-jek kini menjadi trend bagi masyarakat yang lebih luas dalam pelbagai bidang. Semua digital menjadikannya lebih menyenangkan kepada orang ramai. Sebenarnya, permulaan penubuhan syarikat ini adalah hasil daripada kebimbangan pengasas dalam melihat fenomena teksi motosikal asas berebut untuk penumpang dengan menunggu lama.

Daripada menghabiskan terlalu lama menunggu penumpang setiap hari, melalui perkhidmatan berasaskan pusat panggilan Gojek, pengasas syarikat ini akhirnya memutuskan untuk mewujudkan entiti perniagaan yang dipanggil Go-Jek. Pada mulanya, ia hanya terdiri daripada 20 pemandu pada tahun 2010. Bersama dengan perkembangan masa, dalam tempoh yang sangat singkat 4 tahun, ia telah maju.

Kemajuan ini kerana pengasas, Nadiem Makarim, mempunyai kejayaan yang sangat pintar pada tahun 2014 dengan inovasi aplikasi berasaskan Android. Oleh itu, dengan aplikasi ini, penggunanya dengan mudah memesan teksi motosikal untuk menghantarnya ke destinasi tertentu. Itu adalah awal ledakan nama Go-Jek.

Kemudian perkhidmatan pusat panggilan Gojek  juga semakin mampu sebagai pusat aduan bersepadu. Apa sahaja masalah yang dihadapi oleh pengguna aplikasi, mereka cepat dibalas oleh syarikat. Ini diberikan kepada Go-Jek untuk menjangkakan perkara buruk yang berlaku kepada pelanggannya. Terdapat dua pelanggan, pemandu dan juga pengguna perkhidmatan penghantaran.

Pengembangan Perniagaan Gojek yang Perlu Anda Ketahui

Walaupun permulaan penubuhannya di Indonesia, ia tidak membuatnya hanya mahu mengambil nama besar di negara ini. Pemiliknya juga melihat bahagian pasaran di Asia Tenggara. Terdapat tambahan tiga negara ASEAN di mana Go-Jek mengambil bahagian. Kerana ini dilakukan supaya lebih mudah bagi masyarakat yang lebih luas untuk mendapatkan pengangkutan untuk menukar tempat.

Negara ASEAN pertama di luar Indonesia ialah Vietnam. Tapi di Vietnam namanya bukan Go-Jek, tapi Go-Viet. Ia hidup sehingga nama Negara juga. Go-Viet ini akhirnya dapat berdiri dan melancarkan perkhidmatannya pada tahun 2018. Walaupun kebaikan dan keburukan, pembangunan syarikat di Vietnam sangat pesat dan pusat panggilan juga semakin baik.

Kemudian pada tahun  yang sama  , Go-Jek juga mengembangkan perniagaannya ke Thailand dengan nama GET. Di Thailand, yang sangat sesak dengan penduduk, terutamanya untuk aktiviti pelancongan, GET berkembang dengan pesat. Sebaliknya, ia juga dapat menyediakan pekerjaan untuk masyarakat yang lebih luas, sehingga menjadi salah satu penyelesaian untuk mengurangkan pengangguran.

Pusat panggilan Gojek sekali lagi sibuk dengan tugasnya apabila Go-Jek berjaya sampai ke Singapura. Telah direkodkan bahawa pada tahun 2019 mereka berjaya beroperasi di seluruh Singapura. Dengan bahagian pasaran yang sangat baik di sana, menjadikan perniagaan syarikat ini lebih maju dan dapat menjana keuntungan yang luar biasa. Supaya pelabur lebih bersemangat untuk melabur.

Pelabur Pelaburan di Gojek

Selepas permulaan penampilannya yang menuai kebaikan dan keburukan, akhirnya syarikat ini dapat menarik perhatian syarikat lain dan pihak besar untuk bersedia melabur di dalamnya. Dari tahun 2015 hingga sekarang, dapat dilihat bahawa terdapat banyak pihak dari individu dan syarikat besar yang ingin melabur dalam Gojek.

Yang pertama ialah NSI Ventures dan Sequola Capital serta DST Global pada tahun 2015 yang menyuntik modalnya ke dalam Gojek. Oleh itu, ketika ia hanya berkembang pesat pada tahun 2014  mengenai  aplikasi berasaskan pusat panggilan ini, syarikat-syarikat ini memukul gas seketat mungkin untuk melabur dalam syarikat ini untuk keuntungan juga.

Selepas itu, banyak syarikat lain iri hati dan membuatnyainginkehilangan pelaburan dalam bentuk modalnya ke dalam Gojek. Syarikat-syarikat seperti KKR, Warburg Pincus, Capital Group dan yang paling baru-baru ini Farallon Capital pada tahun 2016 kedua-duanya melabur dalam Gojek. Mereka melihat potensi syarikat ini dengan baik pada masa akan datang.

Perkara terakhir yang menjadikan pekerja pusat panggilan Gojek  dan semua pihak dalaman bersemangat untuk memberikan perkhidmatan terbaik adalah suntikan pelaburan besar dari Google, Astra International dan Djarum pada tahun 2018. Malah Facebook dan PayPal juga tidak mahu kalah dalam melabur dalam syarikat ini.

Kelebihan Menggunakan Aplikasi Gojek

Sistem yang baik adalah salah satu perkara yang membuat pengguna aplikasi ini merasa bahawa mereka selamat jika sesuatu yang tidak diingini berlaku. Kerana ketersediaannya selama 24 jam tanpa henti membuat penggunanya tidak merasa bimbang sama sekali. Apabila mereka mengalamimasalah atau masalah pada tengah malam, perkhidmatan ini masih aktif.

Kerana perkhidmatan pusat panggilan Gojek  menjadikannya impian orang atau masyarakat yang lebih luas, terutama yang singgah. Kemudahan memesan pelbagai perkara membuat kita tidak perlu datang ke tempat itu secara langsung untuk membeli sesuatu. Hanya pesan melalui alat, maka semuanya akan tersedia di hadapan anda.

Belum lagi jika terdapat promosi yang menarik mengenai beberapa diskaun. Ia membolehkan penggunanya mengurangkan kosnya. Seperti penghantaran percuma dan harga diskaun untuk makan. Tawaran itu dibuat kerana ia merupakan salah satu strategi pemasaran dalam mengemudi persaingan dalam dunia digital. Adalah sah untuk melakukannya untuk menarik perhatian pengguna.

Dunia semakin maju, menjadikan manusia juga lebih suka perkara yang berbau praktikal tetapi tidak memerlukan wang dan tenaga yang berlebihan. Gunakan aplikasi sedia ada dengan bijak tanpa merugikan mana-mana pihak. Pusat panggilan Gojek sentiasa ada untuk anda apabila anda menghadapi masalah pada bila-bila masa.

Selengkapnya